Bucurestenii ar putea beneficia de accesul la cea mai ieftina sursa de apa potabila, dar ii impiedica proasta calitate a apei si dezinteresul autoritatilor si al Apa Nova. Conform studiului Ecopolis “Calitatea apei in Bucuresti–Analiza gestionarii resurselor de apa si a impactului asupra calitatii vietii”, apa potabila furnizata prin magistralele de distributie din Bucuresti indeplineste normele europene, insa la nivelul robinetului din locuintele bucurestenilor apar anomalii ce pot avea efecte grave asupra sanatatii oamenilor.
Potrivit testarilor lunare intreprinse de Apa Nova Bucuresti (ANB) și Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB), rareori se inregistreaza incalcari ale standardelor de calitate in ceea ce priveste apa potabila pompata in magistralele de distributie.
Din pacate calitatea apei pe magistralele de distributie nu e aceeasi cu calitatea apei de la robinet. O testare pilot, independenta, intreprinsa in august 2011 de Centrul pentru Poltici Durabile Ecopolis, a contrazis testarile ANB si DSPMB: astfel, din 10 probe efectuate in 8 apartamente diferite din cele 6 sectoare, 3 probe au prezentat anomalii, dintre care 2 au fost din acelasi loc. Aceste anomalii – ce pot reprezenta un risc serios pentru sanatatea consumatorilor – se datoreaza fie starii tevilor din bloc, fie unor lucrari la retea. Lucrarile sunt efectuate de catre Apa Nova si, de regula, acestea sunt semnalate locatarilor prin intermediul unor afise la intrarea in bloc.
”Situatia este paradoxala: desi ar avea la dispozitie o sursa ieftina de apapotabila care respectatoate standardele de calitate, bucurestenii se vad nevoiti sa cumpere apa imbuteliata, de 250 de ori mai scumpa decat apa de la robinet si cu un impact ecologic de 300 ori mai mare. In parte, acest consum este justificat de presupusa proastacalitate a apei de la robinet, cetatenii necunoscand de unde vine cu adevarat problema” atrage atentia Arpad Todor, expert cercetare Ecopolis.
Accesul real al bucurestenilor la apa potabilade calitate, pompatazilnic in sistem, ar putea fi asigurat relativ usor, cu conditia ca autoritatile locale si Apa Nova sa acorde atentia cuvenita adevaratei surse a problemei – starea proasta a tevilor din blocurile de locuinte.
„In trei din zece cazuri apa de la robinet nu a fost potabila, iar principala cauzapare a fi calitatea proastaa tevilor de bloc. Chiar dacainlocuirea tevilor vechi din sistemul blocului este din punct de vedere legal o problema a asociatiilor de locatari, autoritatile au obligatia de a gasi solutii pentru a garanta bucurestenilor accesul la apapotabila sigura” conchide Costel Popa, Presedinte Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis propune autoritatilor centrale si locale o serie de masuri:
- Implementarea unui program de evaluare sistematicaa starii sistemelor de distributie a apei din interiorul blocurilor. In aceeasi directie, recomandam ca autoritatile locale si Apa Nova, care fac momentan exclusiv teste la puncte fixe, sa aiba in vedere si testarea aleatoare a calitatii apei, in special la robinetul consumatorilor;
- Obligarea asociatiilor de proprietari, prin lege si sub sanctiunea amenzilor, sa schimbe conductele in cazul in care se dovedeste caacestea altereaza calitatea apei potabile;
- Initierea unui program – similar celui de reabilitare termicaa cladirilor – prin care asociatiile de locatari safie sustinute in efortul de inlocuire rapida a instalatiilor neconforme;
- Promovarea introducerii de filtre de purificare a apei si a consumului de apa potabila de la robinet; Introducerea obligativitatii restaurantelor si institutiilor de a avea filtre de purificare a apei, pentru a permite angajatilor si clientilor sa consume apa de la robinet.
Studiul ‘’Calitatea apei in Bucuresti – Analiza gestionarii resurselor de apa si a impactului asupra calitatii vietii” este disponibil publicului larg pe site-ul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis si va servi drept document de referintain negocierile urmatoare cu autoritatile locale si centrale.
Despre Ecopolis
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis este o organizatie neguvernamentala infiintata in 2009 cu scopul promovarii principiilor dezvoltarii durabile la nivelul politicilor publice din Romania. Raportat la problemele de mediu din tara noastra, Ecopolis isi propune sa intervina cat se poate de concret, dezvoltand si promovand politici publice raspuns la problemele structurale cu care ne confruntam. Directiile de actiune asumate, pe termen lung, de Ecopolis sunt: Cercetare pe probleme de mediu; educatie si participare civicaecologica, respectiv watch dog si advocacy.
Prin seria de studii Ecopolis isi propune sa analizeze evolutiile dintr-o serie de domenii cu un impact major asupra dezvoltarii durabile. Concluziile acestor studii vor face obiectul unor campanii de popularizare menite sa stimuleze gradul de informare si deschiderea populatiei catre acele politici publice cu impact pozitiv asupra mediului pe de o parte si sa asigure preluarea politicilor conturate de expertii de mediul la nivelul deciziilor luate de autoritati.